АНТРЕ /ПРЕДДВЕРИЕ/

 Входното преддверие е помещение, от което се получават първите впечатления за жилището. В повечето случаи то представлява продълговато помещение, пред- назначено само за преминаване, с широчина от 900мм. до 1400мм. и по-рядко над 1600мм.. В последния случай преддверието о6служва определени дейности в битовия процес. Там е прието да се съхраняват сезонни дрехи, горно облекло и обувки.

При обзавеждането на антре трябва да се вземе под внимание необходимостта от мебели за окачване на горни дрехи и шапки, място за съхраняване на обувки и краткотрайно сядане, огледало за оправяне на тоалет и грим, място за поставяне на чадъри.

При подреждане на мебелите трябва да имаме предвид „ходовите линии"; посоката на отваряне на вратите в жилището. Трябва да се предвиди достатъчно място за преминаване и внасяне на по-големи предмети и обзавеждане.

Правилното подбиране на цветовете играе голяма роля в интериора на преддверието. Ако антрето е малко и тъмно, без директна дневна светлина, по-добре е да бъде в светли тонове.

Ако помещението е достатъчно светло и просторно, подходящи са и по-тъмни цветове.

Стените в тясно преддверие се отдалечават оптически, ако са светли, дюс, в студената гама. Обратно - отдалечените можем да приближим, ако ги оцветим в топли тъмни тонове. Хоризонталните райета разширяват и намаляват височината, а вертикалните обратно, те извисяват и стесняват. Огледалото може да бъде естетически „коректор" на малките антрета, разширявайки оптически пространството.

Антрето трябва да е добре осветено, тъй като помещението в повечето случаи не притежава естествена осветеност. Най-често се използват плафониери, които осигуряват равномерна осветеност на цялото пространство. Допълнителни осветителни тела в антрето се поставят над огледалото. Декоративното насочено осветление, като способ да се акцентира върху фрагмент или декоративен елемент е също много подходящо. Фоновото осветление последните години е често срещано за общо, слабо осветяване на помещението.