ДНЕВНА

ЦВЕТОВЕ И МАТЕРИАЛИ
При избора на цветове и материали в дневната е важно да се вземе под внимание формата на помещението, неговите размери и не на последно място изложението.

Общоизвестно е, че светлите цветове разширяват, а тъмните свиват. Това е основен прийом, който се прилага при малките помещения, за да се създаде илюзия за пространство и съответно обратния вариант при големите помещения. Чрез цвета може и да коригираме някои особености на помещението. 

Изложението е определящо при избора на цветове. Помещение с южно изложение е целодневно осветено със слънчева светлина, затова подходящи са по-студените цветове като зелено, синьо и ахроматичните. При изложение на изток, запад и особено ако дневната гледа на север е задължително използването на топли тонове, като оранжево, жълто, охра и производните им.

При съчетаването на материали трябва да се има предвид това, че един и същ цвят изглежда по различен начин на различните материи. Наред със съчетаването на цветовете на помещението и материалите на обзавеждането, трябва да се подберат и подходящи осветителни тела, настилки, завеси, декоративни аксесоари и др.