КУХНЯ

ЦВЕТОВЕ И МАТЕРИАЛИ

Кухнята е помещението с най-специфичното обзавеждане. Тук има строги стандарти и принципи, които е важно да се спазват. Електродомакински уреди за вграждане, които изискват прецизно планиране на обзавеждането. Завишени изисквания към материалите.

При избора на цветове е от значение дали кухнята е самостоятелно помещение или е отворена към дневната. Отворената кухня трябва да е в цветова хармония с останалото обзавеждане в помещението. При самостоятелната кухня цветовите съчетания са неограничени. Добър вариант са топлите пастелни цветове, те създават настроение и отморяват. Друга сполучлива комбинация е тъмен пастелен или ярък цвят за шкафовете от първи ред и светъл за втори ред.

Класическият избор на кухня изцяло от масивна дървесина има своя чар, но и изисква внимателен избор на качествен материал. Доброто покритие също е от голямо значение, то освен естетически има и практически смисъл, да защити дървесината от влага, замърсяване и нараняване. От друга страна кухня от ламинирано ПДЧ е по-евтин и практичен избор с многобройни възможности за цветове и десени.

Плотовете могат да бъдат от гранит, мрамор, масив, но най-разпространени са ламинираните, заради ниската им цена, огромно разнообразие от десени и лесната им поддръжка.

Гърбът на кухнята може да е като плота, също така от орнаментно или рисувано стъкло, включително метал, но най-често е от фаянс или ламинирано ПДЧ 10мм.