ОБЩЕСТВЕНИ

ЦВЕТОВЕ И МАТЕРИАЛИ

Обществени помещения и сгради са социален, икономически, духовен, културен, здравен и политически характер. Такива са търговските площи, заведенията за обществено хранене, държавните учреждения, болничните заведения, образователните заведения, културни обекти, почивните бази, летища, гари, спортни съоръжения, религиозни храмове и много др..

Имайки се предвид огромното разнообразие на обществените обекти, решението на интериора зависи най-вече от неговите функции.

Най-общо малките обекти е желателно да са решени в един или най-много два цвята и те да са в по-светлата гама. С оглед на това, че светлите тонове създават усещане за пространство.

При големите обекти може и дори е желателно да се ползват повече цветове. Чрез цвят могат да се отделят функционални зони, да се разделят етажи, да се акцентират конкретни участъци. Големите площи дават възможност за прилагането на различни цветови комбинации, но е важно те да бъдат в хармоничен баланс и да са съобразени с дейността на обекта. Същевременно е важно да се внимава с цветовете, така че те да не са натрапчиви или контрастиращи на функцията на обекта. Това предполага, че използването на силни цветове в повечето случаи, не е удачно, освен в детски градини или детски болници.

Подовете най-често се изпълняват от високо износоустойчиви материали, като гранит, теракот, полимерни подови настилки. В отделни случаи като бутици, изисканите магазини, детски градини могат да се ползват дюшемета, паркети, мокети и килими.

Стените най-често се оцветяват с боя, поради големите площи това е най-удачния вариант. Последно време навлиза използването на декоративни бои с различни ефекти.

Материалите, от които ще бъде изпълнено обзавеждането, също напълно зависят от дейността на обекта. В повечето случай се залага на ламинирано ПДЧ, пластмаса, метал и други изкуствени материали. Те са лесни за поддръжка и имат висока износоустойчивост, характеристики важни при общественото обзавеждане.